Tilmeld nyhedsbrev
+45 22 60 11 70 info@kursuskompagniet.dk

Digitalt tilgængelige PDF-dokumenter

Personer med nedsat eller ingen syn, stærk farveblindhed, ordblindhed eller begrænsninger i deres muligheder for at bruge en mus eller et tastatur har brug for hjælpemidler for at kunne læse indholdet i et PDF-dokument. Der kan f.eks. være tale om skærmlæsere, braille-tastaturer, skærmforstørrere eller lignende og hvis sådanne hjælpemidler skal kunne læse indholdet af et PDF-dokument korrekt og forståeligt, så skal dokumentet leve op til særlige strukturelle og indholdsmæssige krav.

For offentlige organisationers vedkommende har det længe været et lovgivningsmæssigt krav, at PDF-dokumenter, der publiceres på organisationens website eller intranet, skal leve op til disse krav. Kravet gælder ikke for private virksomheders websites, men har man brugere med ovenstående behov, vil det være en meget væsentlig serviceydelse at PDF-dokumenter altid er digitalt tilgængelige.

Så hvordan kommer men bedst i mål med rutinemæssigt at producere tilgængelige PDF-dokumenter?

Det hele starter, når teksten skrives og dokumentet bygges op. Er du dokumentskaber, så gør det en verden til forskel at du benytter de værktøjer korrekt, der allerede findes i MS Word og eksempelvis Adobe InDesign. Det tilfører nogle ekstra rutiner i forbindelse med dokumentskabelsen, men det er meget mere tidskrævende og ofte uoverkommeligt efterfølgende at gøre en PDF tilgængelig, hvis ikke kildematerialet fra grunddokumentet er i orden.

Udbyder:

Kursusindhold - tilpasses efter ønsker og behov

  • Hvad er digital tilgængelighed og hvad kan et digitalt tilgængeligt PDF-dokument?
  • Hvad er forudsætningerne for, at et dokument kan gøres tilgængeligt?
  • Krav til dokumentets grundstruktur
  • Korrekt anvendelse af tekstformater
  • Opmærkning af billeder og grafik og indsætning af forklarende tekster
  • De svære ting: tabeller, grafer og lignende
  • Korrekt brug af metadata
  • Optimal PDF-generering
  • Kontrol og test af tilgængelighed i et PDF-dokument
  • Værktøjer i MS Word

Målgruppe

Kurset henvender sig til dig, der sidder i en kommune, i en anden offentlig forvaltning eller i en privat virksomhed og i løbet af en arbejdsdag skaber et eller flere dokumenter, der skal publiceres på jeres website i PDF-format og som skal være digitalt tilgængelige for brugere, der må anvende digitale hjælpemidler for at kunne læse et PDF-dokument.

Du skal derfor enten selv kunne levere digitalt tilgængelige PDF-dokumenter eller som minimum levere andre dokumentformater, der er opbygget korrekt og som er nemme for andre i organisationen at konvertere til tilgængelige PDF-dokumenter. Kurset kræver ingen specielle tekniske forkundskaber – alle kan være med.

Sidder du i offentlig forvaltning er dine dokumenter omfattet af lovgivningens krav på området.

Hvad kan du forvente

Du lærer helt grundlæggende at tænke tilgængelighed ind dine daglige opgaver i forbindelse med dokumentskabelse – uden at det bliver nørdet. Du ved, hvilke krav der stilles og ved hvordan de skal efterleves, så de dokumenter, du fremover skaber, bliver optimale i forhold til tilgængelighed. Kurset giver dig grundlaget for, at skabelse af tilgængelige PDF-dokumenter bliver en dagligdags rutine, der er nem at håndtere.

Praktisk info

Kurset kræver ingen særlige forudsætninger. Du skal blot medbringe egne PC/MAC, hvor de programmer, du anvender dagligt til dokumentskabelse, er installeret.

Underviser

Underviser Carsten fra Medit Consult er uddannet grafiker og Adobe Certificeret instruktør i Acrobat og InDesign. Carsten har 18 års undervisningserfaring i grafiske programmer fra Adobe samt omfattende erfaring i anvendelsen af InDesign, Photoshop og Acrobat til mange forskellige typer af produktion siden de første udgaver af programmerne.

Om Medit Consult

Medit Consult er en uvildig konsulentvirksomhed og et højkompetent videnscenter med fokus på det mediegrafiske område samt alle former for digital og traditionel publicering. Medit Consult har siden år 2000 leveret konsulentydelser, uddannelse og undervisning til brandowners, marketingbureauer, kommuner, regioner og andre offentlige organisationer, den mediegrafiske industri m.fl.

Interne virksomhedskurser

Vi skræddersyr gerne vore kurser til interne virksomhedskurser med specifikt udgangspunkt i virksomhedens, processer, ønsker og behov.

Gennem et aftalt formøde med vore kompetente og erfarne undervisere på virksomhedens adresse eller online afdækkes specielle behov og ønsker og der aftales fokusområder, som skal behandles med særlig vægt i forløbet. Ligeledes aftales i hvor høj grad forløbet skal tage udgangspunkt i virksomhedens egne dokumenter.

Forløbet også afholdes eksterne – vi har indgået samarbejdsaftaler med nogle af de bedste og mest unikke kursussteder i hele landet som ZOO, Radisson, Comwell, gallerier mf.

Der vil efter forløbet være mulighed for sparring med underviser per telefon og e-mail.

Ring til os på tlf. +45 5380 9004 og få en uforpligtende snak med én af vores konsulenter om mulighederne for et internt forløb i jeres virksomhed.

Afholdelsessteder

Firmakurser i hele landet | +45 5380 9004

Kontakt os på tlf. 5380 9004, vi tar gerne en uforligtende snak.

We're sorry, but all tickets sales have ended because the event is expired.